Varusteet

 

Purjelautailuvarusteista

Lauta
Purjelaudat ovat muuttuneet rajusti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Laudat ovat kehittyneet leveämmiksi ja vakaammiksi, jonka ansiosta surffauksen aloittaminen on tullut helpommaksi. Hyvä alkeislauta on vakaa, riittävän kantava, sopivan kevyt, helppo ohjata ja mukava käyttää. Mitä leveämpi lauta sen vakaampi. Nykyiset alkeislaudat ovat 80-110 cm leveitä. Laudan kantavuus on suoraan verrannollinen laudan tilavuuteen. Laudan tilavuuden tulisi olla sitä suurempi mitä painavampi käyttäjä on. Lyhyt lauta on helposti ohjattava. Nykyiset alkeislaudat ovat kaikki alle 290 cm pitkiä. Lautaa valitessa pitäisi huomioida käyttäjän kokemus, paino, tasapaino- ja koordinaatiokyky.

Köli
Köliä ei ole kaikissa laudoissa. Niissä laudoissa missä se on, se sijaitsee lähes tulkoon keskellä lautaa ja se voi olla kahdessa asennossa: joko ylhäällä tai alhaalla. Kölin tarkoituksena on vähentää laudan sivuttaista liikkumista sen ollessa alhaalla. Kölitön lauta taas kääntyy helpommin ja nopemmin.

Evä
Sopivaa evää valitessa pitäisi huomioida käyttäjän paino ja laudan leveys. Mitä leveämpi lauta sen pitempi evä. Nyrkkisääntönä on, että evän pituuden tulisi olla sama kuin laudan leveys 30 cm perästä. Freeride ja wave käyttöön tarkoitetut evät ovat lyhyempiä ja kaarevampia kuin tavalliset evät.

Purje
Purjeella ohjataan purjelautaa. Purjeen koolla onkin merkittävä vaikutus purjelautailussa käyttötarkoituksen ja tuulisuuden takia. Lauta kulkee sitä paremmin ja nopeammin mitä suurempi purje on käytössä. Siksi heikolla tuulella käytetään suurta purjetta.

Puomi
Puomi koostuu kahdesta kaarevasta osasta. Puomi kiinnitetään toisesta päästä mastoon.

Mastonjalka
Purje-masto-yhdistelmä kiinnitetään lautaan mastonjalan avulla. Mastonjalassa on kuminivel, jonka ansiosta purjetta voidaan liikutella.

Trapetsi
Trapetsi koostuu vaijerista ja valjaista. Vaijeri kiinnitetään puomin ja valjaiden välille. Trapetsia käytetään, jotta kädet eivät väsyisi niin paljon kuin ilman tarpetsia surffatessa. Trapetsi pidentää surffausaikaa jopa tuplasti.

Muut purjelautailuvarusteet
Edellä mainittujen varusteiden lisäksi purjelautailija tarvitsee uimapuvun tai märkäpuvun. Lämpimällä ilmalla uimapuvussa vielä tarkeneekin. Suositeltavaa olisi käyttää myös pelastusliivejä. Jos pelastusliiveissä on taskut, kannattaa harkita vedenkestävän matkapuhelinpussukan hankkimista, jotta voit ottaa matkapuhelimen mukaan hätätilanteita varten.