Yleistietoa kilpailemisesta

 

Purjelautailukilpailut muistuttavat purjehduskilpailuja. Ne ovat tapahtumia, joissa pyritään kiertämään rata tai taittamaan tietty matka muita kilpailijoita nopeammin. Ensimmäisenä maaliin tullut on lähdön voittaja. Päivän tai kilpailun päätteeksi lasketaan pisteet ja vähiten pisteita eli eniten hyviä sijoituksia saanut voittaa. Lisäksi on kilpailuja, joissa arvostellaan temppuja. Kilpailuihin osallistumisen perusedellytyksenä on seuraan kuuluminen.

 

Kilpailuluokat

Formula Funboard
Formula Funboard koostuu kahdesta osalajista: Course-racingista eli ratapurjehduksesta ja slalomista. Näiden osalajien yhteenlaskettu tulos muodostaa kilpailun kokonaistuloksen. Ratapurjehduksessa kilpaillaan pitkillä, vastatuuliosuuksia sisältävillä radoilla, ja kilpailu aloitetaan yhteislähdöllä. Rata kierretään kaksi kertaa ja nopeimmin radan kiertänyt voittaa. Slalom ajetaan pudotuskilpailuna lyhyehköillä radoilla, joilla ei ole lainkaan vastatuuliosuuksia. Minimituulirajoitus kilpailuissa on 3,7 m/s. Yhteen kilpailuun kilpailija saa rekisteröidä yhden kölittömän sarjavalmisteisen rungon, jonka maksimileveys on 1005 mm ja minimipaino 8,2 kg, sekä kolme purjetta, joiden maksimikoko on 12,5 m2. Evän kokoa ei ole rajoitettu.

Formula Start
Formula Start on uusin, Formula Funboard luokan yhteydessä ajettava kilpailusarja. Sarjassa kilpaillaan samanlaisessa rata-ajossa kuin Formula Funboardissa. Ratkaiseva ero on välineissä. Yhteen kilpailuun kilpailija saa rekisteröidä yhden kölittömän rungon sekä kaksi purjetta, joiden maksimikoko on 11,7 m2. Evän maksimipituus on 70 cm. Laudan ja purjeen tulee olla vuoden 2001 mallia tai vanhempi.

Raceboard
Raceboardia purjehditaan kahdessa luokassa. Raceboard on avoin, missä purjekokoa ei ole rajattu lainkaan ja Raceboard 7,5 m2, jossa purjeen maksimikoko on 7,5 m2 ja ainoastaan kölillisen sarjatuotantolaudan käyttö on sallittu. Raceboard-luokassa kilpaillaan vastatuuliosuuksia sisältävillä radoilla. Luokan tuuliraja on 3,0 m/s, mutta käytännössä kilpailuissa purjehditaan heti, kun tuulee sen verran, että kilpaileminen on kölilaudoilla mahdollista.

Wave & Freestyle
Wave & Freestyle-kilpailut ovat arvostelulajeja, jotka käydään pudotuskilpailuna. Wavessa arvostelun pääpaino on aaltojen hyödyntämisessä surffattaessa niiden mukana sekä hypyissä ja volteissa, joiden aikana kilpailija saattaa lentää yli kymmenen metrin korkeudella vedestä. Aaltojen puuttuessa ajetaan Freestyle-kilpailu, jossa pääpaino on erilaisilla tempuilla ja käännössarjoilla.

Lähde: Suomen Purjelautaliiton Surf & Kite 2002 -lehti - Luokkaesittelyt