Retkijutut 2017

Jokimelonnan harjoitusleiri ja telttasauna su 23.4.
 

Jokimelontaa Karkkilasta Karjaanjokea Pitkälänkosken kautta Maijalankosken laavulle

7 hiipulaista harjoitteli jokimelontaa Karkkilasta Karjaanjokea Maijalankosken laavulle, treenasi koskiuintia ja heittoköydellä pelastamista ja lopuksi saunottiin telttasaunan lämmössä. Lähtö oli Nummelasta klo 8 kahdella autolla ja toinen veti HiiPun traileria, jossa oli 7 jokeen sopivaa kajakkia. Osa osallistujista tuli suoraan Maijalankosken parkkipaikalle.

Leirin startti ja rakentaminen: aamulla 8.30 porukka kokoontui Maijalankosken laavun parkkipaikalle, ohjaajat Veikko, Pekka, Jouni ja muut jokitreeniläiset Arvi Kykkänen, Jussi Peromaa, Marja ja Markus Moisander. Kunniatehtävään, saunamajuriksi, oli kutsuttu Antti Kykkänen.
Kuskattiin 0,5km traktoritietä Maijalankosken laavulle telttasauna, telttakiuas, kiuaskivet, koivuklapit (lehtipuu vaan kelpaa telttasunaan), heittoköydet koskiuinti- ja heittotreeniä varten, osallistujien vaihtovaatteet ja varusteet, makkarat ym muonat ja kimpsut ja kampsut. Pystytettiin telttasauna ja koottiin kiuas.

Kuljetusvälineinä olivat 3 kanoottikärryä, yhdet kottikärryt ja 7 osallistujaa. Kajakkikärryillä vietiin telttasaunapussi, jossa oli kehikon putket, seinä- ja kattokankaat, kottikärryillä kiuas, uudet pestyt kiuaskivet ja koivuklapit edellisten päälle Arvin ahkiossa kärryihin remmillä sidottuna.  Ja kantamalla loput tarvikkeet.

Jokiharjoitusretkelle lähtö:  Laavulla varustauduttiin jokiharjoitusretkelle. Päälle kuivapuku tai märkäpuku, kypärä, kypärän alle neoprenhuppu tai ohut pipo, käsiin neoprenhansakat tms., melontaliivit, aukkopeitteet ja mukaan retkieväät, yksi heittoliina ja hinausvyö.
2 autolla siirryttiin Karkkilan keskustaan Myllykosken lähelle, jonka alta jokiretki alkoi.

Jokiretki Karkkilasta Maijalankoskelle

Retki aloitettiin Myllykosken alapuolelta. Alkoi reilun puolen tunnin koskitreeni Myllykosken virtauksissa. Kosken alaosassa oli sopivan kova virtaus ja akanvirtoja, jossa treenattiin lossausta virran yli ja vastavirtastartteja. Yläosassa koskea oli jo haastetta kokeneille ja itse putous oli laskukelvoton. Hyvin meni, ei yhtään kuperkeikkaa!
Sitten rauhallista melontaa 1 km Massakosken padolle, jossa kajakit kannettiin n.10m korkean padon ohitse. Puukanavaa pitkin virtasi koko joen vesi kahteen turbiiniin, jotka jauhoivat virtaa verkkoon. Jääröykkiöitä oli vielä puukanavan alla, upea koskimaisema, vaikka ohivirtausta ei ollut.
Padon alla oli aika risukkoa. 30 m turbiinien alapuolelta löytyi kivikkoinen mutta sopiva vesillelaskupaikka,  kohtalainen virtaus, reunassa melkein seisovaa vettä-  vesillepääsy oli kimppatyötä.
 Kohtalaisesti virtaava jokiosuus alkaa jännitystä on ilmassa. Hieman kivinen, kaatuneita puita ja muutamia pikkukoskia matkallaan pitävä osuus. Arvi vanhimpana ja kokeneena ensinnä virtaan ja lähisuvantoon varmistamaan, että uusilla jokimelojilla on apu lähellä, jos tulee kaatumisia. Lopussa tulivat muut ohjaajat. Hyvin meni kaikilta. 
Edettiin opetellen virrassa liikkumista. Kokenut edellä ja keskellä ja lopussa ja näköyhteys koko ajan koko porukalla. Akanvirrasta akanvirtaan tai reunan seisovaan veteen. Harjoiteltiin virran lukua, lossaamista poikki virran etuperin ja takaperin, akanvirtoihin menoa ja vastavirtastarttia, myös menoa kivien taakse lepäilemään.  Koskien luokitus oli 0,5 luokkaa. Keulamies tutki kosken/virtapaikan ja etsi parhaan laskupaikan ja teki esilaskun. Sitten muut perässä.
Pitkälänkoski oli hankalin paikka. Poikki joen oli kivinen köngas, aukkopaikkoja oli kyllä useampia, mutta yksi kelvollinen. Laskuaukko löytyi keskivirran oikealta puolelta kiveä viistäen. Kolinaa kuului usammasta kajakista. Massakoskelta Pitkälnkoskelle oli edetty  1,4 km, jossa pidettiin hetken kellunta ja muonatauko.  Reissu jatkui samaan malliin.
Karkkilan puhdistamon kohdalla joki rauhoittui ja syveni. Alkoi serpentiiniosuus reissusta. Harvinaisen mutkaisella loppuosuudella sai hyvää treeniä etuperäsimen ja takaperäsimen käytöstä ja mistä kohtaa mutkkan kannattaa mennä. Reilun tunti melottiin Pitkälänkoskelta Majalankoskelle, perillä  14.40.

Koskiuinti ja heittoköysiharjoitus

Jokiretkijuttu jatkuu  ja täydentyy lähipäivinä

Telttasaunan lämpöön